Sähköketjunostimen ed% ja koneluokka ovat tärkeitä määreitä, jotka auttavat kuvaamaan nostimen suorituskykyä ja soveltuvuutta erilaisiin olosuhteisiin ja käyttöön.
1. ed% (työjakson kesto, %):
ed% (tai työjakson kesto-prosentti) kertoo, kuinka suuria työjaksoja nostin voi suorittaa suhteessa sen lepoaikaan. Se määrittää nostimen käyttöastetta ja sen kykyä sietää toistuvaa kuormitusta ilman, että se ylikuumenee tai vaurioituu.
Esimerkiksi ed% voi olla 25%, 40%, 60%, ja se tarkoittaa, että nostin voi työskennellä kyseisen prosenttiosuuden ajasta ennen kuin se tarvitsee lepoaikaa. Jos ed% on 25%, nostin voi työskennellä 25% ajasta ja levätä 75% ajasta.
Korkea ed%-prosentti tarkoittaa, että nostin on suunniteltu kestämään jatkuvaa käyttöä ilman pitkiä taukoja.
2. Koneluokka:
Koneluokka kertoo nostimen suunnitellun käyttöasteen ja kuormitusluokan. Se määrittelee, kuinka usein ja kuinka raskaita kuormia nostin voi nostaa ilman, että sen rakenne tai moottori vaurioituu.
Koneluokka voi olla esimerkiksi:
M3 (kevyt käyttö): Tämä luokka tarkoittaa, että nostin on tarkoitettu kevyelle ja harvinaiselle käytölle, esimerkiksi silloin, kun nostettavat kuormat eivät ole suuria ja työskentely ei ole jatkuvaa.
M5 (keskikertainen käyttö): Nostin on suunniteltu normaalille työskentelylle, jossa kuormat ovat keskimääräisiä ja käyttö on säännöllisempää.
M7 (raskas käyttö): Tämä luokka tarkoittaa, että nostin on suunniteltu vaativiin ja raskaampiin työtehtäviin, joissa kuormitusta nousee usein ja käytön intensiteetti on korkea.
Taulukosta nähdään selkeästi kuormitettavuuden laskeminen kääntäenverrannollisena ED% kasvuun nähden. Yksinkertaistettuna kevyemmällä käytöllä saadaan pidempää käyttöikää.